Aanbieder illegale online kansspelen beboet door KSA

Door de Kansspelautoriteit is er is een boete uitgedeeld van €170.000 aan het bedrijf Trustfulgames.com voor het illegaal aanbieden van een online kansspel op de Nederlandse markt.

Het aanbieden van een online kansspel is beboet door de Kansspelautoriteit, omdat het aangeboden werd zonder vergunning door Trustfulgames.com. Ze boden casinospelen, fruitautomaten en sportweddenschappen aan op de website Tiplix.com. Waarom kregen ze de boete? Het is in Nederland verboden om (online) kansspelen aan te bieden, zonder dat je in het bezit bent van een vergunning. Er wordt op dit moment geen vergunning verleend om kansspelen via het internet aan te bieden. Wanneer je als bedrijf dus toch gokken via internet in Nederland aanbied, ben je in overtreding. Dat gaat pas veranderen onder de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand.

Kansspelautoriteit pakt aan

Tiplix.com werd in de Nederlandse taal aangeboden. De exploitant van de website prioriteerde zich hierdoor voor nader onderzoek. Sinds het optreden van de Kansspelautoriteit is de website niet meer in de Nederlandse taal beschikbaar.

Risico’s aan online kansspelen

Het is onduidelijk of er bij het aanbieden van een kansspel zonder vergunning of de aanbieder van kansspelen online genoeg betrouwbaar is en of de speler goed genoeg beschermd wordt. Ook kan de Kansspelautoriteit niet controleren of de betalingen veilig zijn, hoe de website omgaat met persoonsgegevens, of er eerlijk gespeeld wordt en of er winsten worden uitgekeerd. Maar er wordt door de Kansspelautoriteit ook gecontroleerd of de bedrijven zich houden aan de regels die moeten voorkomen dat er via de websites geld wordt witgewassen. En natuurlijk of minderjarigen worden uitgesloten van deelname.

Nieuwe kansspelwet komt eraan

Er is een wet in voorbereiding voor het aanbieden van (online) kansspelen, welke het vergunningstelsel voor online kansspelen uitwerkt, de Wet kansspelen op afstand. Wanneer het wetsvoorstel in werking treedt, wordt het weer mogelijk om een vergunning te krijgen en dan kan er weer legaal kansspelen aangeboden worden via het internet. Dit is tot die tijd niet toegestaan.

Boetes, nu en in de toekomst

Ook in de toekomst zal de Kansspelautoriteit online aanbieders zonder vergunning blijven beboeten. Het is volgens de Kansspelautoriteit van maatschappelijk belang dat de consument geïnformeerd en gewaarschuwd wordt over de deelname aan online kansspelen en de risico’s die daaraan vastzitten. De opgelegde boete wordt openbaar gemaakt door de Kansspelautoriteit om andere bedrijven te waarschuwen, voor wat er gebeurt wanneer ze ook een online kansspel willen aanbieden op de Nederlandse markt. Zo hopen ze duidelijk te maken dat dit niet is toegestaan.

Of de boete daadwerkelijk betaald gaat worden is nog maar de vraag. Enige tijd geleden maakte de Kansspelautoriteit al bekend dat het innen van buitenlandse boetes erg lastig is.

De website van Tiplix.com is inmiddels aangepast en valt niet meer onder de prioriteitscriteria van de Kansspelautoriteit. Bezoekers uit Nederland kunnen op deze website ook geen account meer aanmaken.

Bron: De Kansspelautoriteit.nl