Nieuwe actie Carrefour. Kansspelcommissie is niet blij

De Belgische winkelketen Carrefour is met een nieuwe actie gekomen bij hun winkelketen. Ze hebben namelijk een tombola bij de uitgang van hun winkel staan. Bij iedere 25 euro die je uitgeeft krijg je een jeton, welke je in de machine kunt werpen. Hiermee maak je kans op mooie prijzen. Van kortingsbonnen tot een Renault Clio. De Kansspelcommissie zegt echter dat dit illegaal is en dat Carrefour hier geen vergunning voor heeft.

De reactie van Carrefour hierop is dat zij wel beschikken over een vergunning. Deze hebben ze namelijk gekregen van het Ontwikkelingscomité van de Belgische Sport, een onderdeel van het Olympisch Comité welke fondsen werft voor sportactiviteiten. Doordat het Ontwikkelingscomité hierbij betrokken is, is de slotmachine gekoppeld aan een goed doel, wat betekend dat het een tombola is. Carrefour waakt ervoor dat er geen minderjarigen aan het spel meedoen, want zij krijgen geen jetons bij hun aankopen.

De slotmachines zijn sinds 1992 alleen nog te bespelen in casino’s, omdat ze verslavend werken. Bij Carrefour trekken ze veel klanten met deze tombola, maar de Kansspelcommissie en de antigokorganisaties zijn hier niet blij mee. Zij zeggen dat er met dit spel een grote kans ontstaat op verslaving en dat je als gokverslaafde alleen maar voldoende boodschappen hoeft te doen om de jetons te krijgen om aan de hendel te kunnen trekken en kans te maken op de jackpot.

Het is onmogelijk om geld in de machine te gooien, hierdoor is het geen jackpotspel, maar een tombola. Ook is het volgens Carrefour geen kansspel, want de winnende loten zijn vooraf al bepaald in het bijzijn van een gerechtsdeurwaarder. Doordat er een goed doel aan het spel is gekoppeld wordt het ook een tombola en geen kansspel. Carrefour heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de regels van het spel en zij maken zich dan ook geen zorgen om het onderzoek wat de Kansspelcommissie heeft ingezet.

Dit krijgt vast nog een vervolg…..