Belgische kansspeloperators komen afspraken niet na aan partners

iGaming4U - Alles over legaal online gokken, loterijen en het laatste nieuws van de Kansspelautoriteit

Verschillende online kansspelaanbieders in België zijn bij hun partners in opspraak geraakt omdat ze onder afspraken met partners (affiliates) proberen uit te komen. De nieuwe Kansspelwet die het wat lastiger maakt om online reclame te maken geven ze hiervoor als reden op.

Hoewel er geen totaal verbod van kracht is proberen ze nu onder de betaalverplichtingen uit te komen. Na het ingaan van de nieuwe kansspelwet zijn ze met aangepaste regels gekomen waarmee er volgens de aanbieders gewoon door gegaan kon worden.

Overigen worden er door verschillende aanbieders sportsbook activiteiten aangeboden en hiervoor is een uitzondering gemaakt in de nieuwe kansspelwet. Voor sportsbook zou gewoon online reclame gemaakt kunnen worden echter wel met voorwaarden. Er mag bijvoorbeeld geen reclame gemaakt worden over bonussen.

Opzeggen contract

De aanbieders hebben aangegeven per direct de samenwerking met partners stop te zetten terwijl er wel vooraf is afgesproken dat partners een live time revenue share zouden krijgen over alle aangebrachte spelers.

Door middel van e-mails en aangetekende brieven worden partners op de hoogte gebracht dat het contract per direct ontbonden worden. Enige communicatie met de bedrijven is ook niet mogelijk want op e-mails wordt gewoon niet meer gereageerd.

Wat is affiliate marketing

Affiliate marketing is een soort marketing die veel gebruikt wordt door aanbieders van online kansspelen. De affiliate verzorgen meestal kosteloos marketing activiteiten voor de bedrijven. Zodra de aanbieders winst maken op de door de partner geleverde spelers wordt er maandelijks een vergoeding betaald. Meestal wordt deze vergoeding betaald zolang de speler actief blijft een zogenaamde live time revenue.

Één van de aanbieders heeft op zijn portal waar partners kunnen aanmelden altijd aangegeven live time revenue te betalen over de aangebrachte spelers. Deze afspraken worden nu niet nagekomen wat sterkt lijkt op misleiding van de partners.

Deze vorm van marketing is voor aanbieders zeer interessant want ze hoeven de partners pas te betalen op het moment dat er geld wordt verdiend aan een speler.

Continue aanpassen van voorwaarden

Partners worden regelmatig onder druk gezet nieuwe voorwaarden te moeten accepteren. Doet men dit niet dan wordt je account sowieso gesloten. Partners hebben dus weinig keuze om de vaak onduidelijke voorwaarden die NIET in het Nederlands/Vlaams worden aangeboden te begrijpen.

Bij één van de aanbieders staat in de voorwaarden als door een wetswijziging marketing activiteiten niet meer mogen plaatsvinden ze het recht hebben de revshare voor de partners omlaag te schroeven. Echter is hier ook geen sprake van want de contracten worden gewoon eenzijdig opgezegd.

Echter is er geen totaal verbod op marketing van kracht en zijn de partners van mening dat de contracten ten onrechte opgezegd worden. De aanbieders bleven voor het ingaan van de nieuwe kansspelwet met hun partners communiceren dat ze konden doorgaan mits er wijzigingen gedaan werden.

De wijzigingen werden door verschillende kansspelaanbieders pas een dag van te voren kenbaar gemaakt. Partners hebben deze wijzigingen doorgevoerd maar worden vervolgens toch afgescheept door de aanbieders.

Deze werkwijze gaan wij ook nog voorleggen aan de Belgische Kansspelcommissie. Partners zijn van mening dat een vergunde aanbieder zich gewoon aan de afspraken moet houden.

Tijdens een gokbeurs in Amsterdam kwam ons ten horen dat er een kansspelaanbieder in België actief is met een blog waar informatie is te vinden voor één van de websites waar ze een vergunning voor hebben. Op deze blog worden links aangeboden naar de vergunde website.

Daarnaast plaatsen vergunde Belgische aanbieders nog steeds reclame uitingen over bonussen via social media wat al helemaal verboden is via de nieuwe kansspelwet. Ook deze zijn zichtbaar op het zogenaamde blog waardoor er gewoon illegale reclame gemaakt wordt voor bonussen.

Als de aanbieder van mening is dat het maken van reclame verboden zou zijn betekend dit dat ze zelf ook de Belgische kansspelwet overtreden.

In overleg met onze advocaat hebben wij besloten de namen van de aanbieders niet te noemen in dit artikel.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *