Buitenlandse goksites komen onder boetes uit

Hoe kan het zo zijn dat het voor buitenlandse goksites mogelijk is om vrijuit te gaan nadat ze een sanctie hebben ontvangen vanuit Nederland. Het blijkt zo te zijn dat ze zonder straf alle regels kunnen overtreden, want het innen van de boetes hiervoor is niet te doen. Het is zelfs zo erg dat er sinds 2014 vrijwel niks meer is ontvangen.

Dit heeft gebleken uit cijfers welke door de Kansspelcommissie is vrijgegeven. Er zou vanaf begin 2015 tot en met april dit jaar voor maar liefst 750.000 euro aan straffen uitgedeeld zijn aan buitenlandse sites. Blijkbaar zijn ze er niet van onder de indruk, want ze betalen hun boetes niet.

Het laatste buitenlandse geld zou zijn ontvangen in 2014 door de Kansspelcommissie. Maar dat was lang niet alles van wat ze dat jaar zouden moeten ontvangen. Zo zouden ze 690.000 euro moeten ontvangen, maar daar hebben ze maar 380.000 euro van ontvangen. Dit is dus geld wat de staatskas van Nederland is misgelopen.

Volgens de Kansspelcommissie is het moeilijk om de financiële straffen te innen. Meestal wordt er door de waakhond een bestuurlijke boete opgelegd wanneer er een goksite is die zich richt op de Nederlandse spelers. Het is hier illegaal om online te gokken, maar ze zijn al jaren bezig om een wetgeving te maken om dat te kunnen veranderen.

Wanneer goksites niet in het Nederlands geschreven zijn, niet eindigen op .nl of geen reclame maken welke gericht is op Nederland, dan ontspringen ze de dans. Vervolging van deze websites heeft geen prioriteit en zo lijkt het dat ze eigenlijk worden gedoogd. Wanneer het online gokken wordt gelegaliseerd kan het zelfs zo zijn dat ze toch een vergunning zullen ontvangen.

Wanneer Nederlandse gokkers gaan gokken op buitenlandse websites, dan hebben ze vrijwel niks te vrezen. Alleen wanneer ze een grote prijs winnen en de belastingdienst zich gaat afvragen waar al dat geld vandaan komt, dan kan je in de problemen komen.

Al eerder werd toegegeven door de minister van veiligheid en justitie, Klaas Dijkhoff, dat er problemen zouden zijn met het innen van de buitenlandse boetes. Dit zou komen doordat het bestuurlijke boetes zouden zijn en deze hebben in het buitenland vaak geen juridische status. Het zal nu door Dijkhoff onderzocht worden hoe dit beter zou kunnen.