FBI: Geen bewijs dat terroristen gebruik maken van goksites om terrorisme te financieren

Terroristen maken geen gebruik van goksites on terrorisme te financieren blijkt uit een 2-jarig onderzoek van de FBI. Een video waarin werd gesuggereerd dat terroristen gebruikmaken van online goksites om geld wit te wassen, was onder andere aanleiding voor dit onderzoek meld onlinepokerreport.com op hun website.

De video

In 2013 lanceerde The Coalition to Stop Internet Gambling een campagne tegen het aanbieden van online kansspelen. Dit gebeurde kort nadat Sheldon Adelson in november 2013 had beloofd om alles in te zetten wat nodig zou zijn om het online gokken te stoppen. De eerste stap in deze campagne was het publiceren van een video waarin werd gewaarschuwd dat terroristen goksites gebruiken voor misdadige doeleinden. Het gaat in de video zelfs zo ver dat er gezegd wordt dat er een Al-Qaeda gefinancierde onlinepokersite was, waarmee verschillende aanslagen zouden zijn gefinancierd.

Rapport van de FBI

Onlangs werden deze beweringen juist ontkracht door een rapport waarin stond dat er geen melding was dat online gokken door terroristische organisaties gebruikt zouden kunnen worden om geld wit te wassen. Ook wordt er aangegeven dat wanneer er een verbod komt op het online gokken of andere wetten, het geen garantie geeft om financiering van terreur te voorkomen.

In september 2013 heeft de FBI het congres al gewaarschuwd dat er vele industrieën kwetsbaar zouden zijn voor het witwassen van geld. Het internet gokken gaat een stap verder, hier kunnen mensen anoniem hun geld onopgemerkt verplaatsen.

Ondanks dat de FBI nu geen signalen heeft dat terroristen gebruik maken van goksites blijkt hieruit wel dat regulering van online gokken zeer belangrijk is. Op het moment dat spelers alleen nog maar via vergunde websites kunnen gokken wordt het lastiger om via deze weg geld wit te wassen. Veel grote internationale goksites maken inmiddels gebruik van het Know Your Customer (KYC) systeem waarbij spelers verplicht zijn bepaalde documenten te overleggen waarmee de identiteit gecontroleerd kan worden. Hiermee wordt het al een stuk lastiger om fraude te plegen.

Het rapport van de FBI wat ze “Stopping Terror Finance: Securing the US Financial Sector” kun je hier downloaden.