Gratis trekking Staatsloterij gaat door

Op 27 mei 2017 gaat de gratis trekking van de Staatsloterij gewoon door. De rechter heeft geoordeeld dat deze door mocht gaan, nadat Ferdy Roet van claimorganisatie Loterijverlies heeft geprobeerd om de trekking via de rechter te laten verbieden.

De gratis trekking welke op 27 mei gehouden wordt is bedoeld als goedmaker, want de Staatsloterij heeft tussen 2000 en 2008 haar deelnemers misleidt, want ze hadden niet verteld dat de niet verkochte loten ook meededen in de trekkingen. Door de Hoge Raad werd de Staatsloterij hier in 2015 al voor veroordeeld.

De Staatsloterij kwam met een andere organisatie dan Loterijverlies tot een overeenstemming om als goedmaker een gratis loterij te organiseren voor de deelnemers van die tijd. Dit leidt er in de praktijk toe dat iedereen eigenlijk mee kan doen met de loterij.

Hier is Loterijverlies het niet mee eens. Zij zegt dat de Staatsloterij haar bedrogen deelnemers het geld van de loten moet terug betalen en daarom wilden ze de loterij verhinderen. Loterijverlies daagde de Kansspelautoriteit dinsdag voor de rechter, want zij hebben toestemming gegeven voor deze trekking.

De rechter was het hier niet mee eens en vond dat de trekking gewoon door kon gaan, want deelname hieraan is helemaal vrijwillig. Wanneer deelnemers nog steeds hun geld terug willen van de Staatsloterij, hoeven ze niet mee te doen en dan kunnen ze nog gewoon een claim indienen. Loterijverlies is volgens de rechter geen belanghebbende in deze zaak, want de ontheffing is gericht op de Staatsloterij en niet aan haar deelnemers of aan Loterijverlies.

Deze uitspraak betekend niet dat de Staatsloterij af is van de rechtszaken, want ook het bedrijf Litigation Investments hoopt via de rechter een uitspraak te krijgen over de hoogte van de schadevergoeding welke de Staatsloterij zou moeten betalen aan haar miljoenen deelnemers.