Inval door FIOD bij twee speelhallen

Op dinsdag 25 juli 2017 zijn er bij twee speelhallen in Heeze en Castricum en bij twee woningen in Rijen en Heeze invallen geweest door de FIOD. Hierbij hebben de Kansspelautoriteit en de Belastingdienst geassisteerd.

Bij deze invallen is een 32-jarige vrouw uit Rijen aangehouden. Samen met haar vader, een 53-jarige man uit Heeze, is zij verdachte in deze zaak. Ze worden verdacht van het manipuleren van omzetcijfers en het onjuist doorgeven van aangiften van kansspelbelastingen. Het is mogelijk dat de belastingdienst hierdoor 650.000 euro is misgelopen. Tijdens het doorzoeken zijn er verschillende zaken in beslag genomen, zoals de administratie, zowel fysiek als digitaal, geld, gegevensdragers en 14 speelautomaten. Nadat de Belastingdienst had geconstateerd dat er bij de 2 speelhallen sprake was van een ‘tax gap’ voor de verschuldigde kansspelbelasting, is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart. Deze zogenaamde tax gap is gebaseerd op het landelijk gemiddelde van de dagopbrengsten per speelautomaat. Doordat de verdachten de kansspelbelasting te laat hebben aangegeven bestaat er een vermoeden dat er gebruik is gemaakt van manipulatiesoftware in de speelautomaten. Er bestaat een vermoeden dat het prijzengeld aan de verdachten werd uitgekeerd en niet aan de spelers, doordat de speelautomaten op listige wijze zijn geprepareerd. Vorig jaar is er ook manipulatiesoftware in speelautomaten aangetroffen tijdens onderzoeken in Duitsland en Oostenrijk.

Systeem kan ondermijnt worden voor Belastingfraude

Fraude kan een systeem ondermijnen, maar de Belastingdienst moet ervan uit kunnen gaan dat mensen de juiste belastingaangifte doen. De Staat loopt soms inkomsten mis door belastingfraude. Ook wordt door de fraude het vertrouwen in de overheid en het rechtvaardigheidsgevoel ondermijnt. Dit is ook de reden waarom het aangepakt wordt.