Jaaroverzicht 2016 en wat kunnen we in 2017 verwachten

2016 Loopt op zijn einde, en er is dit jaar veel gebeurd betreft de aankomende regulering. Ook 2017 wordt weer een spannend jaar. Hieronder staat een overzicht van wat er zoal is gebeurd en wat we kunnen verwachten.

Het jaar 2016

Dit jaar is de regulering van het online gokken in Nederland weer een stuk dichterbij gekomen. De 2e kamer heeft eindelijk na jaren de nieuwe Wet op de Kansspelen goedgekeurd. Vooral de nieuwe wet Kanspelen op afstand is erg belangrijk om online kansspelen te kunnen aanbieden in Nederland. Het is nu aan de 1e kamer om deze wet er zo snel mogelijk doorheen te krijgen.

Of de nieuwe wet er al voor de verkiezingen gaat komen is nog niet bekend. Veel aanbieders hopen dat de Kansspelautoriteit in 2017 toch echt kan gaan beginnen met het uitdelen van de 1e vergunningen. Maar het kan ook nog wel eens 2018 worden want op dit moment is er nog steeds niets zeker.

De Kansspelautoriteit

Ook de kansspelautoriteit heeft niet stil gezeten dit jaar. Gisteren maakten ze al bekend dat de vergunningen voor verschillende loterijen met 5 jaar verlengd zijn. Ook de nieuwkomer Lottovate heeft nu een vergunning gekregen voor 5 jaar. In november had Lottovate al een tijdelijke vergunning gekregen tot 31 december 2016 nadat de rechter had besloten dat de Kansspelautoriteit ten onrechte een vergunning aanvraag had afgewezen. In 2017 zal duidelijk worden met welke loterij ze zullen gaan komen. In het buitenland zijn ze al enkele jaren actief en hebben al verschillende goede doelen geholpen. Wij blijven in 2017 de ontwikkelingen rond Lottovate volgen en brengen jullie op de hoogte zodra er weer wat te melden is.

Apple verwijderd gokapps

In het voorjaar heeft de Kansspelautoriteit Apple een waarschuwing gegeven over diversen gokapps die verwijderd moesten worden. Apple heeft hier gehoor aangegeven en in oktober meer dan 50 gokapps verwijderd. Met deze gokapps was het ondere andere mogelijk om online weddenschappen af te sluiten. Maar zoals bekend is dit momenteel alleen toegestaan door de Toto. Voor zover bekend heeft de Google Play geen verzoek ontvangen van de Kansspelautoriteit. Dit komt vooral omdat de meeste aanbieders hun apps via hun website aanbieden. Bij een telefoon of tablet met Android is het namelijk mogelijk om buiten de Apps store om apps te installeren. Ondankt dat Apple binnen de gestelde termijn alle gokapps had verwijderd werden er toch nog kamervragen gesteld hierover.

Kansspelautoriteit kan boete’s niet innen

De afgelopen jaren heeft de Kansspelautoriteit verschillende boete’s opgelegd aan online gokbedrijven die zich nog teveel op Nederlandse spelers richte. De Kansspelautoriteit heeft onlangs aangegeven dat het lastig is de boete’s te innen. De Kansspelautoriteit heeft in maart dit jaar besloten de in 2015 opgelegde boete van 180.000,- aan Total E Soft Limited en XKL Limited in te trekken. Het bedrijf heeft alle websites aangepast waardoor ze niet meer onder de priotiteitscriteria vallen.

Wat kunnen we verwachten in 2017

Dat 2017 een spannend jaar kan worden weten alle gokliefhebbers wel. Maar of in 2017 de nieuwe kansspelwet nog door de 1e kamer komt is nog maar de vraag. Begin volgend jaar zijn er verkiezingen en dan zal alles weleens helemaal anders kunnen lopen. De Kansspelautoriteit heeft in iedergeval aangegeven aankomend jaar flink te richten op het huidige illegale aanbod. Aanbieders krijgen vanaf 1 januari geen waarschuwing meer maar direct een boete. Daarnaast lopen aanbieders met een boete een grote kans dat ze straks geen vergunning in Nederland krijgen.