Moeilijkheden bij innen boetes buitenlandse gokbedrijven

Wanneer de Kansspelautoriteit boetes probeert te innen bij buitenlandse gok bedrijven via dwangbevelen duurt dit lang en kost het veel geld. Dit wordt door staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie bevestigd in een Kamerbrief. Het zou gaan om boetes welke opgelegd zijn aan buitenlandse bedrijven welke illegaal online gokspelen aanbieden.

De Kansspelautoriteit heeft laten weten dit spoor te bewandelen en heeft aangegeven dat het een tijdrovende en kostbare procedure is zegt Dijkhoff. De Kansspelautoriteit zegt dat het succes van procedures afhangt van de bereidheid van buitenlandse rechters en of er aanknopingspunten zijn in de internationale wet- en regelgeving. De Kansspelautoriteit kan zijn werk niet goed uitvoeren, omdat er een groot gebrek is aan afspraken met andere landen. Wanneer bedrijven de Wet op kansspelen overtreden kunnen ze een boete opgelegd krijgen.

Er is een internationale grondslag nodig om een betaling van een bestuurlijke boete in het buitenland af te kunnen dwingen, maar in het huidige recht bestaat zo’n grondslag niet. Ook wordt er door Dijkhoff benadrukt dat er weinig samenwerking is op het gebied van het grensoverschrijdend innen van boetes. Op dit vlak is het moeilijk samenwerken, want het instrument van de bestuurlijke boete wordt in niet veel landen gehanteerd.

Het is wel mogelijk om via het strafrecht de boetes over de grens te innen, maar dit wordt gezien als een laatste redmiddel. Hierbij gaat het dan ook meervoudige of herhaalde overtredingen of van verwevenheid met andere criminele activiteiten, zo wordt er uitgelegd door Dijkhoff. Het kan ook gaan om zaken waarin behoefte is aan het toepassen van strafvorderlijke dwangmiddelen en bevoegdheden of het opleggen van strafrechtelijke sancties. Er is in 2015 een protocol vastgelegd waarin staat aan welke criteria strafrechtelijke handhaving moet voldoen.

Dijkhoff zal met de Kansspelautoriteit onderzoeken welke mogelijkheden er nog meer zijn om de boetes vanuit het buitenland te kunnen innen. Hij zal hierover voor het eind van 2017 de Kamer inlichten.