Nog meer speelautomaten verzegeld door de Kansspelcommissie

Afgelopen vrijdag heeft de Kansspelcommissie in België in totaal vier speelautomaten verzegeld bij Center Parcs. Eerder maakte wij al bekend dat er twee speelautomaten bij de Vossemeren waren verzegeld. Later op die dag hebben ze bij Center Parcs Erperheide ook nog eens twee soortgelijke speelautomaten verzegeld.

Big Bass Wheel SpeelautomaatBig Bass Wheel Speelautomaat

Één van de verzegelde speelautomaten is de Big Bass Wheel, een zogenaamd rad van fortuin waar veel tickets gewonnen kunnen worden. Om een draai te geven aan het rad moeten de spelers een speelpunt kopen van €1,20. Daarna kunnen ze één keer aan het rad draaien en kunnen er tussen de tien en duizend punten verdiend worden.

Volgens de Kansspelcommissie slokten de speelautomaten te veel geld op. Omdat de speeltijd erg kort is kan er in een uur wel voor €216,- aan speelmunten ingezet worden. Dit is gewoon veel te veel voor een speelhal waar voornamelijk kinderen komen.

Zoals het er nu naar uitziet voldoen deze speeltoestellen niet aan de wet en daarom zijn ze voorlopig verzegeld. Center Parcs geeft aan dat ze een fout gemaakt hebben. Opvallend eigenlijk want in de uitzending van Pano gaven ze nog aan geen enkele problemen te zien in deze speelautomaten.  In België is het wel mogelijk degelijke speelautomaten aan te bieden alleen mag het uurverlies niet te hoog zijn.

Oplossing: Inzet verlagen

De Kansspelcommissie heeft aangegeven dat het wel mogelijk is de speelautomaten te laten voldoen aan de Belgische regels. Hiervoor moet de inzet van het spel dramatisch omlaag. De woordvoerder van Center Parcs heeft aangegeven dat dit geen grote ingreep is en er een nieuwe speelmunt zou komen. Ook de speelautomaat zal aangepast moeten worden maar volgens Center Parcs zou dit binnen een week geregeld kunnen zijn.

Of de speelautomaten daadwerkelijk een overtreding zijn van de kansspelwet zou door het parket bekeken moeten worden. De Kansspelcommissie gaat een dossier aanmaken voor het parket en die zal bepalen of er vervolging komt wegens inbreuken op de wet op de kansspelen.

Mocht het parket de zaak seponeren dan komt het dossier terug bij de Kansspelcommissie en die kan dan nog kijken of er maatregelen genomen worden.